بررسی اثر کود محرک رشد (vigor stimulator) بر روی خواص مورفولوژیکی و فاکتورهای رشد گیاه گوجه فرنگی
Keywords:
هیومیک اسید, فولویک اسید, جلبک دریایی, محرک رشدAbstract
محرک رشد(vigor stimulator) یک ترکیب پودری همگن از مخلوط هیومیک اسید، فولویک اسید و جلبک دریایی می باشد که در بهبود جوانه زنی، بهینه سازی و یکنواختی گلدهی تاثیر به سزایی دارد. همچنین به تولید گرده و فروت ست کمک کرده و باعث توسعه برگ و افزایش سبزینگی گیاه می شود و در افزایش جذب مواد مغذی موثر است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر کود محرک رشدvigor stimulator بر روی صفات مورفولوژی گیاه گوجه فرنگی شامل ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد گل، سطح مقطع برگ و کلروفیل در مراحل مختلف بوده است. این کود در تقویت ریشه، ساقه، گل دهی و سطح مقطع برگ بسیار موثر بوده است. فولویک اسید یک پوشش آلی در اطراف مواد مغذی ماکرو و میکرو می سازد که این پوشش شبیه بافت های گیاهی است و به راحتی به درون آن ها نفوذ می کند. باعث اصلاح جذب مواد مغذی میشود در نتیجه میزان گل دهی را افزایش می دهد.در این تحقیق با استفاده از کود محرک رشد میزان گلدهی به میزان 7/18 متر افزایش داشته است.جلبک دریایی آسکوفیلوسوم ندوسوم غنی از ترکیبات فعالی است که فعالیتی مشابه هورمون های اکسین و سیتوکینین دارد. از این رو موجب تحریک تقسیم و سلولی می شود و تعادل هورمونی در بافت گیاه را تامین میکند. همچنین فعالیت فتوسنتز را در گیاه افزایش می دهد. اسید هیومیک علاوه بر خواص کلات کنندگی خوب، به خوبی در بافت های مختلف گیاه جریان دارد و به راحتی وارد ریشه، ساقه و برگ می شود و ریز مغذی ها را از سطح گیاه به بافت گیاه منتقل می کند. بنابراین، یک عنصر کلیدی در بسیاری از کود های برگی است. در این تحقیق سطح مقطع برگ افزایش چشم گیری نسبت به نمونه کنترل داشته است و از4/28متربه 2/119متر رسید. کود محرک رشد به دلیل وجود مواد طبیعی به کار رفته در آن به تولید محصولات سالم تر با طعم بهتری کمک میکند.
References
1. چاوشی، سعید، نورمحمدی، قربان، مدنی، حمید، حیدری شریف آباد، حسین، و علوی فاضل، مجتبی. (1398). ارزیابی اثر کاربرد کودهای زیستی محرک رشد گیاه بر صفات زراعی و ویژگی های فیزیولوژیکی ژنوتیپ های لوبیا قرمز
2.Aasfar, A., Bargaz, A., Yaakoubi, K., Hilali, A., Bennis, I., Zeroual, Y., & Meftah Kadmiri, I. (2021). Nitrogen fixing azotobacter species as potential soil biological enhancers for crop nutrition and yield stability. Frontiers in Microbiology, 12, 354
3. سهیلا دست برهان, سعید زهتاب سلماسی, صفر نصراله زاده,علیرضا توسلی. (2010). تأثیر برخی از ریزوباکتری های محرک رشد و کود نیتروژنی بر ویژگی های مورفولوژیک بابونه آلمانی.
4.رضاپوریان قهفرخی, گالشی, سرالله, زینلی, ابراهیم, بنیامین ترابی. (2023). بررسی اثر سطوح مختلف کود فسفر و بیولوژیک بر پارامترهای فتوسنتزی و عملکرد دانه گیاه ماش.
5.Motaghi, S., & Nejad, T. S. (2014). The effect of different levels of humic acid and potassium fertilizer on physiological indices of growth.
6.Oliveira, A. P., Dinis, L.T.R., Barbosa, N. T. B., de Mattos, E. C., Fontes, P.T.N.,
Carnelossi, M.A.G.,&de Oliveira Junior,L.F.G.(2021).Calcium particle films promote a photoprotection on sweet potato crops and increase its productivity. Theoretical and Experimental Plant Physiology, 33(1), 29-41.
7.Arnon, A. N. (1967). Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agronomy
journal, 23(1), 112-121.
8.امینی فرد، م.ح.، غلامی، م.، بیات، ح. و مرادي نژاد، ف.1399.تاثیر کاربرد کودهای اسید فولیک واسی آمینه بر ویژگی های فیزیولوژیکی،رشدی و عملکرد گشنیز بومشناسی کشاورزيCoriandrum sativum L.) ).بومشناسی کشاورزی12(3) :388-373.
9.جواد سرحدی، صابرحیدری، مهری شریف.اثر کاربرد کودهای شیمیایی و محرک رشد بر عملکرد و برخی ویژگی های برگ و میوه پرتقال والتسیا در جنوب استان کرمان. نشریه دانش کشاورزی وتولید پایدار/جلد31 شماره4/سال 1400.
10.مریم مظفریان، مریم حقیقی، زهرا عفیفی پور. بررسی اثر هیومیک اسید بر رشد و عملکرد گوجه فرنگی در کشت های گلخانه ای.