پروبیوتیک ها، پری بیوتیک ها و پست بیوتیک ها و کاربردهای آنها در موادغذایی
Keywords:
پست بیوتیک, پروبیوتیک, تخمیر, باکتریAbstract
پستبیوتیکها محصولات جانبی باکتریایی هستند که توسط میکروارگانیسمهای پروبیوتیک تولید میشوند. پستبیوتیکها شامل عوامل محلول ترشح شده یا آزاد شده از لیز باکتریها، آنزیمها، پپتیدها، اسیدهای تیکوئیک، موروپپتیدهای مشتق شده از پپتیدوگلیکان، پلیساکاریدها، پروتئینهای سطح سلولی و اسیدهای آلی میباشند[1و2].
اصطلاح پستبیوتیک برای محصولات جانبی متابولیک تولید شده توسط میکروارگانیسمهای غذایی در طول رشد و تخمیر در فرهنگ میکروبیولوژی غذا استفاده میشود، که میتوان با تخمیر با کشتهای آغازگر پروتئولیتیک تولید کرد[3].
با در نظر گرفتن خطرات ناشی از باکتریهای موجود در غذا، باکتریهای مفیدی مانند باکتریهای اسید لاکتیک و بیفیدوباکتریومها وجود دارند که بهعنوان عوامل با ارزش در برابر ظهور پاتوژنها و میکروارگانیسمهای عامل فاسد میتوانند ایمنی و ماندگاری مواد غذایی را بهبود بخشند[5].
پستبیوتیکها را میتوان با تکنیکهای آزمایشگاهی مختلف مانند فشار بالا، اشعه ماورای بنفش، عملیات حرارتی و غیره ایجاد کرد که در ادامه به آنها اشاره میشود[6].
سازمان بهداشت جهانی، سازمان خواروبار و کشاورزی و سازمان ملل متحد در سال 2001 پروبیوتیکها را بهعنوان میکروارگانیسمهای زندهای که در مقادیر مناسب برای سلامتی مفید هستند، تعریف کردهاند. پستبیوتیکها بهعنوان مواد مشتق شده از پروبیوتیکها که جایگزین جدیدی هستند که میتوانند بر محدودیتهای مواد پروبیوتیک موجود در ایمنی و عملکرد و پایداری غلبه کنند[7].
Downloads
References
1. Postbiotic current trends in food and pharmaceutical industry P.Thorakkatu, A.Khanashyam K.Shah, K. S.Babu, A. S.Mundanat, A. Deliephan et al. Foods2022 Vol. 11 Issue 19 pages 3094
2. Postbiotics: Functional Food materials and therapeutic agents for cancer diabetes and inflammatory diseases S. Gurunathan P. Thangaraj and J. -H. Kim foods 2023 Vol. 13 Issue 1 Pages 83
3. Postbiotic foods and beverages A. G. da Cruz M. C. Silva T. C. Pimentel E. A. Esmerino and S. Verruck
4. Postbiotics- parabiotics: The new horizons in microbial biotherapy and functional foods B. H. Nataraj, S. A. Ali, P.V. Behare, and H. Yadav Microbial cell factories 2020 Vol. 19 Pages 1-22
5. Application of postbiotics produced by lactic acid bacteria in the development of active food packaging S. H. Hosseini, A. Abbasi, S. Sabahi, and N. khani Biointerface Res Appl Chem 2021 Vol. 12 Pages 6164-6183
6. Probing the functional and therapeutic properties of postbiotics in relation to their industrial application A. Asif, M. Afzaal, H. Shahid, F. Saeed, A. Ahmed, Y. A. Shah et al. Food science and nutrition 2023 Vol. 11 Issue 8 Pages 4472-4484
7. The concepts and applications of postbiotics for the development of health functional food product B.-Y Kim and S.S. Park Current Topics in Lactic acid Bacteria and probiotics 2021 Vol. 7 Issue 1 Pages 14-22
8. Role of lactic acid bacteria and yeasts in sourdough fermentation during breadmaking evaluation of postbiotic-component and health benefits O. Perez- Alvarado, A. Zepeta- Hermandez, L.E Garcia Amezquita, T. Requena, G. Vinderola and T. Garcia Cayuela Frontiers in Microbiology 2022Vol. 13 Pages 969460
9. Exploring the potential of postbiotics for food safety and human health improvement F. J. Isaac- Bamgboye, C. L. Mgbechidinma, H. Onyeaka T. Isaac- Bamgboye and D. C. Chukwugozie Journal of nutrition and metabolism 2024 Vol. 2024 Issue 1 Pages 1868161
10. A Worldwide review of illness outbreaks involving mixed salads/dressing and factors influencing product safety and shelf life T. M. Osaili, F. Hasan, A.A. Al- Nabulsi, A. N. Olaimat, M. Ayyash, R. S. Obaid, et al Food microbiology 2023 Vol. 112 Pages 104238
11. Health benefits of consuming foods with bacterial probiotics, postbiotics, and their metabolites: a review V. E. Vera- Santander, R. H. Hermandez- Figueroa, M. T. Jiminez-Mungula, E. Mani-Lopez-Malo Molecules 2023 Vol. 28 Issue 3 Pages 1230
12. Role of probiotic bacillli in developing symbiotic food: Challenges and opportunities C. Szlufman and M. Shemesh Frontiers in microbiology 2021 Vol. 12 Pages 638830