پروبیوتیک ها، پری بیوتیک ها و پست بیوتیک ها و کاربردهای آنها در موادغذایی

Authors

  • میرحسن موسوی 1- دانشگاه تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان Author
  • سمیه الماسی 1- دانشگاه تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان Author

Keywords:

پست بیوتیک, پروبیوتیک, تخمیر, باکتری

Abstract

پست­بیوتیک­ها محصولات جانبی باکتریایی هستند که توسط میکروارگانیسم­های پروبیوتیک تولید می­شوند. پست­بیوتیک­ها شامل عوامل محلول ترشح شده یا آزاد شده از لیز باکتری­ها، آنزیم­ها، پپتیدها، اسیدهای تیکوئیک، موروپپتیدهای مشتق شده از پپتیدوگلیکان، پلی­ساکاریدها، پروتئین­های سطح سلولی و اسیدهای آلی می­باشند[1و2].

اصطلاح پست­بیوتیک برای محصولات جانبی متابولیک تولید شده توسط میکروارگانیسم­های غذایی در طول رشد و تخمیر در فرهنگ میکروبیولوژی غذا استفاده می­شود، که می­توان با تخمیر با کشت­های آغازگر پروتئولیتیک تولید کرد[3].

با در نظر گرفتن خطرات ناشی از باکتری­های موجود در غذا، باکتری­های مفیدی مانند باکتری­های اسید لاکتیک و بیفیدوباکتریوم­ها وجود دارند که به­عنوان عوامل با ارزش در برابر ظهور پاتوژن­ها و میکروارگانیسم­های عامل فاسد می­توانند ایمنی و ماندگاری مواد غذایی را بهبود بخشند[5].

پست­بیوتیک­ها را می­توان با تکنیک­های آزمایشگاهی مختلف مانند فشار بالا، اشعه ماورای بنفش، عملیات حرارتی و غیره ایجاد کرد که در ادامه به آن­ها اشاره می­شود[6].

سازمان بهداشت جهانی، سازمان خواروبار و کشاورزی و سازمان ملل متحد در سال 2001 پروبیوتیک­ها را به­عنوان میکروارگانیسم­های زنده­ای که در مقادیر مناسب برای سلامتی مفید هستند، تعریف کرده­اند. پست­بیوتیک­ها به­عنوان مواد مشتق شده از پروبیوتیک­ها که جایگزین جدیدی هستند که می­توانند بر محدودیت­های مواد پروبیوتیک موجود در ایمنی و عملکرد و پایداری غلبه کنند[7].

Downloads

Author Biographies

  • میرحسن موسوی, 1- دانشگاه تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان

      

  • سمیه الماسی, 1- دانشگاه تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان

      

References

1. Postbiotic current trends in food and pharmaceutical industry P.Thorakkatu, A.Khanashyam K.Shah, K. S.Babu, A. S.Mundanat, A. Deliephan et al. Foods2022 Vol. 11 Issue 19 pages 3094

2. Postbiotics: Functional Food materials and therapeutic agents for cancer diabetes and inflammatory diseases S. Gurunathan P. Thangaraj and J. -H. Kim foods 2023 Vol. 13 Issue 1 Pages 83

3. Postbiotic foods and beverages A. G. da Cruz M. C. Silva T. C. Pimentel E. A. Esmerino and S. Verruck

4. Postbiotics- parabiotics: The new horizons in microbial biotherapy and functional foods B. H. Nataraj, S. A. Ali, P.V. Behare, and H. Yadav Microbial cell factories 2020 Vol. 19 Pages 1-22

5. Application of postbiotics produced by lactic acid bacteria in the development of active food packaging S. H. Hosseini, A. Abbasi, S. Sabahi, and N. khani Biointerface Res Appl Chem 2021 Vol. 12 Pages 6164-6183

6. Probing the functional and therapeutic properties of postbiotics in relation to their industrial application A. Asif, M. Afzaal, H. Shahid, F. Saeed, A. Ahmed, Y. A. Shah et al. Food science and nutrition 2023 Vol. 11 Issue 8 Pages 4472-4484

7. The concepts and applications of postbiotics for the development of health functional food product B.-Y Kim and S.S. Park Current Topics in Lactic acid Bacteria and probiotics 2021 Vol. 7 Issue 1 Pages 14-22

8. Role of lactic acid bacteria and yeasts in sourdough fermentation during breadmaking evaluation of postbiotic-component and health benefits O. Perez- Alvarado, A. Zepeta- Hermandez, L.E Garcia Amezquita, T. Requena, G. Vinderola and T. Garcia Cayuela Frontiers in Microbiology 2022Vol. 13 Pages 969460

9. Exploring the potential of postbiotics for food safety and human health improvement F. J. Isaac- Bamgboye, C. L. Mgbechidinma, H. Onyeaka T. Isaac- Bamgboye and D. C. Chukwugozie Journal of nutrition and metabolism 2024 Vol. 2024 Issue 1 Pages 1868161

10. A Worldwide review of illness outbreaks involving mixed salads/dressing and factors influencing product safety and shelf life T. M. Osaili, F. Hasan, A.A. Al- Nabulsi, A. N. Olaimat, M. Ayyash, R. S. Obaid, et al Food microbiology 2023 Vol. 112 Pages 104238

11. Health benefits of consuming foods with bacterial probiotics, postbiotics, and their metabolites: a review V. E. Vera- Santander, R. H. Hermandez- Figueroa, M. T. Jiminez-Mungula, E. Mani-Lopez-Malo Molecules 2023 Vol. 28 Issue 3 Pages 1230

12. Role of probiotic bacillli in developing symbiotic food: Challenges and opportunities C. Szlufman and M. Shemesh Frontiers in microbiology 2021 Vol. 12 Pages 638830

Downloads

Published

2024-12-20

How to Cite

پروبیوتیک ها، پری بیوتیک ها و پست بیوتیک ها و کاربردهای آنها در موادغذایی. (2024). Development Engineering Conferences Center Articles Database, 1(4). https://pubs.bcnf.ir/index.php/Articles/article/view/229

Similar Articles

1-10 of 12

You may also start an advanced similarity search for this article.