تاثیر مایکوپروتئین ها بر فشار خون

Authors

  • پشتبانی 1 دبیرخانه : دانشکده تغذیه و علوم غذایی علوم پزشکی تهران Author
  • یاسین کاظم زاده مقدم کارشناس ارشد بیوتکنولوژی Author

Keywords:

مایکوپروتئین , فشار خون , پتاسیم , فشار سیستولیک , فشار دیاسیتولیک, الکترولیت

Abstract

مایکوپروتئین‌ها نوعی پروتئین غذایی جدید و منحصر به‌فرد هستند که از قارچ‌های خوراکی به‌ویژه گونه Fusarium venenatum  استخراج می‌شوند و به‌ دلیل خواص تغذیه‌ای و اثرات مثبت بر سلامت قلب و عروق، توجهات بسیاری را به خود جلب کرده‌اند. از جمله ویژگی‌های مهم مایکوپروتئین‌ها می‌توان به محتوای بالای فیبر، پتاسیم، و اسیدهای آمینه ضروری اشاره کرد که آن‌ها را به منبع پروتئینی مغذی تبدیل کرده است. یکی از اصلی‌ترین مزایای مایکوپروتئین‌ها، تأثیر مثبت آن‌ها بر فشار خون است که به واسطه مکانیسم‌های متعدد از جمله کاهش کلسترول، بهبود جریان خون و تنظیم الکترولیت‌ها به‌ویژه از طریق پتاسیم عمل می‌کند.مایکوپروتئین‌ها در مقایسه با سایر پروتئین‌های گیاهی نیز از مزایای بیشتری برخوردارند؛ ترکیب متنوع‌تر اسیدهای آمینه و محتوای فیبر بیشتر آن‌ها باعث شده که نقش مهمی در کنترل فشار خون داشته باشند. بنابراین، مایکوپروتئین‌ها به‌عنوان یک گزینه سالم و موثر در رژیم‌های غذایی برای افراد مبتلا به فشار خون بالا و افرادی که به‌دنبال جایگزینی برای پروتئین‌های حیوانی هستند، مطرح شده است..

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • پشتبانی 1 دبیرخانه, : دانشکده تغذیه و علوم غذایی علوم پزشکی تهران

      

  • یاسین کاظم زاده مقدم, کارشناس ارشد بیوتکنولوژی

      

References

1-Arterial hypertension: Sofie Brouwers, MD SeminarVolume 398, Issue 10296p249-261July 17, 2021

2-Treatment of Hypertension: Robert M. Carey, MD; Andrew E. Moran, MD; Paul K. Whelton, MB, MD, MSc JAMA. 2022;328

3-:Oxidative Stress and Hypertension Kathy K. Griendling CIRCRESAHA.121.318063

4-Recent advances in managing primary hypertension: Ioannis Leontsinis Manos Mantzouranis Panagiotis Tsioufis Ioannis Andrikou Costas Tsiouf Faculty Reviews 2020 9

5- Mycoprotein: environmental impact and health aspects world Journal of Microbiology and Biotechnology (2019) 35:147

6-Mycoprotein as novel functional ingredient: Mapping of functionality, composition and structure throughout the Quorn fermentation process Volume 396, 1 December 2022, 133736

7- A Healthy New Protein with a Low Environmental Impact T. Finnigan, K. Mach, A. Edlin:2021

8-THE EFFECT OF PLANT-BASED AND MYCOPROTEIN-BASED MEAT SUBSTITUTES ON CARDIOMETABOLIC RISK FACTORS: A SYSTEMATIC REVIEW AND META-ANALYSIS OF CONTROLLED INTERVENTION TRIALS Journal of Hypertension 41(Suppl 3):p e272, June 2023

9-The effect of mycoprotein intake on biomarkers of human health: a systematic review and meta-analysisThe American Journal of Clinical Nutrition Maria Shahid,Allison Gaines

10- The Effect of Plant-Based and Mycoprotein-Based Meat Substitute Consumption on Cardiometabolic Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Controlled Intervention Trials Dietetics 2023

11-The effects of substituting red and processed meat for mycoprotein on biomarkers of cardiovascular risk in healthy volunteers: an analysis of secondary endpoints from Mycomeat Volume 62, pages 3349–3359, (2023

12-A mycoprotein-based high-protein vegan diet supports equivalent daily myofibrillar protein synthesis rates compared with an isonitrogenous omnivorous diet in older adults: a randomised controlled trial Alistair J. Monteyne Mandy V. Dunlop David J. Machin Mariana O. C. Coelho November 2020

13-The association of mycoprotein-based food consumption with diet quality, energy intake and non-communicable diseases’ risk in the UK adult population using the National Diet and Nutrition Survey (NDNS) years 2008/2009–2016/2017: a cross-sectional study

14-Plant Proteins as Healthy, Sustainable and Integrative Meat Alternates Satish Kumar, Vikas Kumar, Rakesh Sharma, Anna Aleena Paul, Priyanka Suthar and Rajni Saini

15-Effect of soy isoflavones on blood pressure: A meta-analysis of randomized controlled trials10.1016/j.numecd.2010.09.006

16-Chinese Traditional Fermented Soy Sauce Exerts Protective Effects against High-Fat and High-Salt Diet-Induced Hypertension in Sprague-Dawley Rats by Improving Adipogenesis and Renin-Angiotensin-Aldosterone System Activity 10.3390/fermentation7020052

17-Soy food intake associates with changes in the metabolome and reduced blood pressure in a gut microbiota dependent manner Pages 1500-1511

Downloads

Published

2024-12-20

How to Cite

تاثیر مایکوپروتئین ها بر فشار خون. (2024). Development Engineering Conferences Center Articles Database, 1(4). https://pubs.bcnf.ir/index.php/Articles/article/view/233

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

11-16 of 16

You may also start an advanced similarity search for this article.