بررسی استخراج موارد کاربردی کیتوزان درصنعت
کلمات کلیدی:
کیتین, کیتوزان, پلیمر, ساکاریدچکیده
ماده کیتین از قارچهای خوراکی کشف شده و بعدها از منابع حیوانی مانند بیمهرگان دریایی استخراج شده است. از جمله اشکال اشتقاقی طبیعی ساکاریدها به فرم امینه میباشد که به صورت یک فراورده جانبی تولید میشود. این فراورده کیتوزان نام دارد. کیتوزان مجموعه پلیمرهایی با نسبتهای متفاوت گلوکزامین و استیل گلوکز آمین است. کیتوزان دارای
ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی مانند تجزیه پذیری زیستی کوتاه مدت، سازگاری زیستی با بافتهای انسانی، فعالیت ضد باکتریایی و ضد قارچی و... بوده لذا پتانسیل بالایی درصنعت غذا دارد. همچنین کیتوزان دارای فعالیت بیولوژیکی بوده از جمله اثر هیپوکلسترولمی، اثرضد میکروبی، تسریع جذب آهن و کلسیم درشرایط بدن و فعالیت آنتی اکسیدانی از کابردهای کیتوزان میتوان به مواردی ازجمله تیمار آب، پسابها و تکنولوژی موادغذایی و نوشیدنیها اشاره کرد. همچنین به عنوان فیلم و پوشش خوراکی و نگهدارنده طبیعی مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله با مرور منابع علمی بسیار به نحوهی استخراج و موارد کاربردی این ماده پرداخته شده است.
مراجع
1 Koide, S.S. 1998. Chitin-chitosan: Properties, benefits and risks. Nutrition Research. 18(6): 1091
2 Khor, E. (2014). Chitin: fulfilling a biomaterials promise. Elsevier.
3 Pillai, C.K.S., Paul, W., Sharma, C.P. 2009. Chitin and chitosan polymers: chemistry, solubility and
fiber formation. Progress in Polymer Science. 34(7): 641-678.
4 Rathke, T.D., Hodson, S.M. 1994. Review of chitin and chitosan as fibre and film formers, J.M.S.-
Rev. Macromolecular Chemistry and Physics. C-34: 375.
5 Yen, M., Yang, J., Mau, J. 2009. Physicochemical characterization of chitin and chitosan from crab shells. Carbohydrate Polymers. 75(1): 15-21.