مروری بر کاربرد افزودنیهای گیاهی به عنوان جایگزین آنتیبیوتیکها در تغذیه طیور
کلمات کلیدی:
آنتی بیوتیک, آنتی اکسیدان, ایمن, افزودنی های گیاهیچکیده
افزودنیهای گیاهی خوراک، به عنوان جایگزینی طبیعی و مؤثر برای آنتیبیوتیکها در صنعت طیور، مورد توجه پژوهشگران و تولیدکنندگان قرار گرفتهاند. این افزودنیها، سرشار از ترکیبات فعال زیستی نظیر اسانسها، فنولها و آلکالوئیدها هستند که رویکردی طبیعی و پایدار برای بهبود سلامت و عملکرد طیور فراهم میآورند. مطالعات نشان میدهند که این افزودنیها با بهبود هضم و جذب مواد مغذی، تقویت سیستم ایمنی و کاهش استرس، به طور قابل توجهی به بهبود عملکرد طیور کمک میکنند. با تعدیل میکروبیوتای روده، کاهش کلونیزاسیون پاتوژن و تحریک فعالیت آنتیاکسیدانی، افزودنیهای گیاهی به بهبود سلامت و عملکرد پرندگان کمک میکنند. علاوه بر این، گنجاندن آنها در جیره غذایی طیور میتواند منجر به افزایش کیفیت گوشت و کاهش بروز پاتوژنهای غذایی شود. علیرغم تأثیرات مفید افزودنیهای گیاهی، تعیین دوز دقیق و استاندارد برای این افزودنیها با چالشهای قابل توجهی مواجه است. تنوع گسترده در ترکیبات فعال زیستی گیاهان که تحت تأثیر عوامل اقلیمی، ویژگی خاک و مرحله برداشت قرار دارد، یکی از مهمترین دلایل این چالش محسوب میشود. بنابراین، تحقیقات بیشتری برای تعیین دوز مناسب و کاربرد بهینه افزودنیهای گیاهی مورد نیاز است. با این حال، کاملاً واضح است که افزودنیهای گیاهی به عنوان جایگزین بهتری برای محرکهای رشد ضدمیکروبی واجد شرایط هستند، زیرا ایمن و سازگار با محیط زیست هستند.
مراجع
1. Alagbe, J. O. (2022). Use of medicinal plants as a panacea to poultry production and food security: A review. Spectrum Journal of Innovation, Reforms and Development, 1, 1-14.
2. Adedoyin, A. A., Bamimore, A. I., & Mosobalaje, M. A. (2017). EFFECTS OF HOT RED PEPPER (Capsicum annuum L.) IN DIETS FOR BROILER CHICKENS. Nigerian Journal of Animal Production, 311-313.
3. Adegbenro, M. (2015). Characterization of some tropical leaves and their replacement values for commercial vitamin or mineral premix in poultry and swine diets. A PhD thesis submitted to the Department of Animal Production and Health, Federal University of Technology, Akure.
4. John, A. O. (2024). Prosopis Africana Extracts as Potential Natural Alternatives to Synthetic Antibiotics and a Key for Sustainable Broiler Production: A Review. International Journal of Ayurveda and Herbal Research, 2(2), 11-18.
5. Madhu, & Singh, N. (2021). Potential benefits of Indian spices on human health: a review.
6. Abdel‐Moneim, A. M. E., Shehata, A. M., Alzahrani, S. O., Shafi, M. E., Mesalam, N. M., Taha, A. E., & Abd El‐Hack, M. E. (2020). The role of polyphenols in poultry nutrition. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 104(6), 1851-1866.
7. Muanda, F., Koné, D., Dicko, A., Soulimani, R., & Younos, C. (2011). Phytochemical composition and antioxidant capacity of three malian medicinal plant parts. Evidence‐Based Complementary and Alternative Medicine, 2011(1), 674320.
8. Oladeji, I. S., Adegbenro, M., Osho, I. B., & Olarotimi, O. J. (2019). The efficacy of phytogenic feed additives in poultry production: a review. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 7(12), 2038-2041.
9. Ahmed, A. A., Bassuony, N. I., El-Habiab, S. A., Awad, S., Aiad, A. M., & Mohamed, S. A. (2009). Adding Natural Juice of Vegetables and Fruitage to Ruminant Diets(B) Nutrients Utilization, Microbial Safety and Immunity, Effect of Diets Suplemented with Lemon, Onion and Garlic Juice Fed to Growing Buffalo Calves. World Journal of Agricultural Sciences, 5(4), 456-465.
10. Ayachi, A., Alloui, N., Bennoune, O., Yakhlef, G., Daas Amiour, S., Bouzid, W., ... & Abdessamed, H. (2009). Antibacterial activity of some fruits; berries and medicinal herb extracts against poultry strains of Salmonella. American-Eurasian J Agric Environ Sci, 6(1), 12-15.
11. Sohaib, M., Anjum, F. M., Nasir, M., Saeed, F., Arshad, M. S., & Hussain, S. (2018). Alpha‐lipoic acid: An inimitable feed supplement for poultry nutrition. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 102(1), 33-40.
12. Partovi, R., Seifi, S., Pabast, M., Mohajer, A., & Sadighara, P. (2020). Effect of dietary supplementation of nanocurcumin on oxidant stability of broiler chicken breast meat infected with Eimeria species. In Veterinary Research Forum (Vol. 11, No. 2, p. 159). Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran.
13. Alloui, M. N., Agabou, A., & Alloui, N. (2014). Application of herbs and phytogenic feed additives in poultry production-a review.
14. Osho, I. B., Adebayo, I. A., & Ajayi, O. I. (2016). Immunological evaluation of antiviral activity of methanolic extract of Piper guineense against Newcastle disease in experimentally infected broiler chickens. International Journal of Molecular Veterinary Research, 6.
15. Onibi, G. E., & Osho, I. B. (2007). Oxidative stability and bacteriological assessment of meat from broiler chickens fed diets containing Hibiscus sabdariffa calyces. African Journal of Biotechnology, 6(23).
16. Mamoun, T., Mukhtar, M. A., & Tabidi, M. H. (2014). Effect of fenugreek seed powder on the performance, carcass characteristics and some blood serum attributes. Adv. Res. Agri. Vet. Sci, 1(1), 6-11.
17. Onibi, G. E., Adebisi, O. E., Fajemisin, A. N., & Adetunji, A. V. (2009). Response of broiler chickens in terms of performance and meat quality to garlic (Allium sativum) supplementation. African Journal of Agricultural Research, 4(5), 511-517.
18. Osho, I. B., Akindahunsi, A., Igbasan, F. A., & Adekunle, D. J. (2014). Effect of orally administered bitter leaf (Vernonia amygdalina) extract on the growth performance and haematological parameters of broiler chicken. Journal of Veterinary Medicine and Animal Health, 6(10), 251-256.
19. Cam, M., Guler, S., Baser, E., & Kirikci, K. (2023). Egg quality traits, chemical analysis and fatty acid composition in chukar partridges supplemented with garlic and onion powder. Indian Journal of Animal Research, 57(7), 875-881.
20. Sanda, M. E. (2015). Evaluation of quality and cholesterol level of eggs of laying hens placed on drinking water fortified with waterleaf (Talinum triangulare) mucilage. American Scientific Research Journal for Engineering, Technology, and Sciences, 13(1), 81-87.
21. Canogullari, S., Baylan, M., Erdogan, Z., Duzguner, V., & Kucukgul, A. (2010). The effects of dietary garlic powder on performance, egg yolk and serum cholesterol concentrations in laying quails. Czech Journal of Animal Science, 55(7), 286-293.
22. Seidavi, A., Hosseintabar-Ghasemabad, B., & Di Rosa, A. R. (2023). The effects of feed additives on the immune system of poultry. In Sustainable Use of Feed Additives in Livestock: Novel Ways for Animal Production (pp. 497-526). Cham: Springer International Publishing.
23. Pliego, A. B., Tavakoli, M., Khusro, A., Seidavi, A., Elghandour, M. M., Salem, A. Z., & Rene Rivas-Caceres, R. (2022). Beneficial and adverse effects of medicinal plants as feed supplements in poultry nutrition: A review. Animal Biotechnology, 33(2), 369-391.
24. Singh, V. B., Singh, V. K., Dwivedi, D., Tiwari, D., Singh, S. P., & Singh, V. V. (2018). Effect of a phytogenic feed additive supplemented diet on growth performance, hemato-biochemical profile and carcass characteristics of broiler chickens. Animal Nutrition and Feed Technology, 18(3), 321-331.
25. Sugiharto, S., & Ayaşan, T. (2022). Encapsulation as a Way to Improve the Phytogenic Effects of Herbal Additives in Broilers – An Overview. Annals of Animal Science, 23, 53 - 68.
26. Syed, B. (2019). Evaluation of the influence of a phytogenic feed additive on carcass traits in broilers compared to an antibiotic growth promoter. IOSR Journal of Agriculture and Veterinary Science, 12(11), 8-12.