بررسی علم کیهان شناسی و اختر شناسی در فیزیک

Authors

  • فاطمه اهل طربیان - کارشناسی ارشد فیزیک ، گرانش و کیهان شناسی Author

Keywords:

اخترشناسی, کیهان شناسی, حقیقت شناسی

Abstract

با نگاهی به گذشته کشور عزیزمان  ایران،به این نکته می رسیم که تا همین چند قرن پیش،ایران یکی از چند مرکز مهم تولید علم در جهان بوده است. تاریخ علمی کشورمان با داشتن بزرگانی چون؛زکریای رازی، فارابی،دکترحسابی ،ابن سینا،خیام،ابوریحان بیرونی،خواجه نصرالدین توسی،شیخ بهایی و صدها دانشمند و پژوهشگر و ادیب و عارف دیگر،دلیل محکمی بر این ادعاست.نجوم از جمله علومی بوده است که از همان آغاز تمدن شهرنشینی ایران یعنی تمدنهای پیش از دو هزارسال قبل از میلاد منجمله ایلام و سایر تمدنهای اطراف آن نضج یافته است.در این مدت طولانی تا این زمان همواره ایرانیان بنابر دلایل مختلفی که در ادامه خواهد آمد توجه ویژه ای به علم نجوم داشته اند که رصدخانه مراغه در واقع نمونه  مهم آن است.برای پی بردن به اهمیت مرکز علمی رصدخانه  مراغه همین بس که بدانیم پایه گذاری رصدخانه مراغه به گونه یک بنیاد عظیم پژوهشی و آموزشی از قرن هفتم هجری و نقش مهم آن در گردآوردن گروهی بزرگ از دانشمندان و دانش پژوهان و دانشجویان از یک سو و تمرکز دادن کتابها و مدارک و اسناد علمی معتبر در آن و فراهم ساختن موجبات پژوهش در جوی آرام و بهره مند از تمامی امکانات لازم و بالاخره عرضه ساختن بررسی ها و کشفیات این بنیاد علمی در جهان آن روز موجبات آن را فراهم ساخت تا شهرت این مرکز علمی به بیشتر سرزمینها بپیچد و توجه بسیاری از سرزمین ها را به خود جلب نماید تا جائیکه بیشتر حکمرانان و محققان آرزو می کردند تا بتوانند نظیر چنین چیزی(مرکزی)را در سرزمین خویش بر پا سازند.

Author Biography

  • فاطمه اهل طربیان, - کارشناسی ارشد فیزیک ، گرانش و کیهان شناسی

                    

References

پورهژیر, ک. ا. (1394). طراحی مرکز ستاره شناسی و رصدخانه بر اساس احجام کیهانی در قله گرگش به مساحت یک هکتار. پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک).

پیرالهی, ل., & علیبابائی, ز. (1381). مرکز مطالعات نجومی تهران.

تقی طاوسی, فرید قاسمی. (1392). رد ﭘﺎي اﻗﻠﯿﻢ ﺑﺮ ﭘﺎﯾﺪاري ﻣﻌﻤﺎري و ﺷﻬﺮ ( نمونه موردی : طبس ). نخستین کنفرانس ملی آب و هوا شناسی.

خورشیدی, ب. (1397). واکاوی بناهای اخترشناسی، از گذشته تا امروز، با تاکید بر آسمان نما. کنفرانس عمران، معماری و شهرسازی کشورهای جهان اسلام.

رصدخانه ملی ایران. (1391). بازیابی از پژوهشهای دانش های بنیادی طرح رصدخانه ملی ایران

رودباری, س. م. (1391). مرکز علمی پژوهشی نجوم و رصدخانه در پارک ملی کویر. دانشگاه تهران پردیس هنرهای زیبا دانشکه معماری.

شادی میرمعصومی, مهدی نارنگی. (1392). تاثیرات معماری رصدخانه های پیش از مدرنیزاسیون بر معماری رصدخانه های معاصر. دومین همایش ملی معلاری و شهرسازی.

صادقی, ع. (1384). کویرها و بیابان های ایران

گیاهی یزدی, ح. (1388). تاریخ نجوم در ایران. تهران: کتابخانه ملی ایران.

ملک عباسی، م، (1391) شناخت مبانی نجوم، ستارگان و کهکشانها، تاریخ نجوم. تهران: منادی تربیت.

مریم توفیق, م. ر. (2016). بررسی مکانیابی استقرار رصدخانه ها در ایران (مطالعه موردی رصدخانه مراغه) .

میترا غرقی, مهدی حقیقت بین. (1394). بررسی شاخصه های نجوم در معمار ی وتاثیر آن در مکان یابی رصدخانه ها با مطالعه نمونه مورد ی رصد خانه مراغه. دومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی معماری، مرمت، شهرسازی و محیط زیست پایدار.

ناهید یزدانی راد, داریوش ستارزاده. (1396). بررسی اهداف طراحی مرکز مطالعات پژوهش های فلکی نجوم. کنفرانس بین المللی عمران ، معماری و شهرسازی ایران معاصر.

Hawking, S. (2002). The theory of everything : The origin and fate of universe. USA

International Conference on Architecture, Urbanism, Civil Engineering, Art, Environment Future Horizons & Retrospect.

Kaku, M. (2006). Parallel Worlds: a journey through creations, higher dimensions, and the future of the cosmos.

Downloads

Published

2024-10-22

How to Cite

بررسی علم کیهان شناسی و اختر شناسی در فیزیک. (2024). Development Engineering Conferences Center Articles Database, 1(3). https://pubs.bcnf.ir/index.php/Articles/article/view/85

Similar Articles

1-10 of 14

You may also start an advanced similarity search for this article.