نقش ویتامین D در سلامت جسم و روان
Keywords:
ویتامینD, غنیسازی مواد غذایی, ریزپوشانی, اختلالات روانیAbstract
مواد جذب شده از رژیم غذایی روزانه ما نشان دهنده تاثیرات محیطی است که در معرض آن هستیم. درشت مغذیها و ریزمغذیهایی مانند لیپیدها و ویتامینهای محلول در چربی برای ذخیره سازی انرژی وسیگنالدهی درون و بینسلولی هستند که فرآیندهای فیزیولوژیکی مانند رشد سلولی را کنترل میکنند. کمبود ویتامین D در جهان به دلایلی چون منابع اندک و ناکافی بودن دز اشعه ماورا بنفش بسیار شایع است. ویتامین D موجب حفظ غلظت کلسیم و فسفر خون، استحکام استخوانها، جلوگیری از سرطان، محافظت از پوست و جلوگیری از پیری میگردد. مطالعات نشان داده کمبود این ویتامین در بروز اختلالات روانی مانند افسردگی، اسکیزوفرنی، اوتیسم و ADHD نیز نقش دارد. با غنیسازی مواد غذایی میتوان از کمبود آن جلوگیری نمود. به دلایلی چون آبگریزی، اکسیداسیون، فراهمی زیستی کم، پایداری شیمیایی ضعیف، حساسیت به نور، فشار و شرایط پردازش، غنیسازی آن بسیار چالش برانگیز است که میتوان با ریزپوشانی نمودن آن بر این مشکل غلبه نمود.
Downloads
References
1. Carlberg, C., Raczyk, M., & Zawrotna, N. (2023). Vitamin D: A master example of nutrigenomics. Redox Biology, 62, 102695.
2. Cashman, K. D., & Kiely, M. (2024). Vitamin D and food fortification. Feldman and Pike's Vitamin D, 135-160.
3. Delavari, B., Saboury, A. A., Atri, M. S., Ghasemi, A., Bigdeli, B., Khammari, A., ... & Goliaei, B. (2015). Alpha-lactalbumin: A new carrier for vitamin D3 food enrichment. Food Hydrocolloids, 45, 124-131.
4. Esmaeili, M., Yekta, R., Abedi, A. S., Ghanati, K., Zamani Derav, R., Houshyarrad, A., ... & Mahmoudzadeh, M. (2021). Encapsulating, a feasible and promising approach to combat vitamin D deficiency. Pharmaceutical Sciences.
5. Fantini, C., Corinaldesi, C., Lenzi, A., Migliaccio, S., & Crescioli, C. (2023). Vitamin D as a Shield against Aging. International Journal of Molecular Sciences, 24(5), 4546.
6. Jan, Y., Al-Keridis, L. A., Malik, M., Haq, A., Ahmad, S., Kaur, J., ... & Panda, B. P. (2022). Preparation, modelling, characterization and release profile of vitamin D3 nanoemulsion. Lwt, 169, 113980.
7. Leiu, K. H., Chin, Y. S., Mohd Shariff, Z., Arumugam, M., & Chan, Y. M. (2020). High body fat percentage and low consumption of dairy products were associated with vitamin D inadequacy among older women in Malaysia. PLoS One, 15(2), e0228803.
8. Lips, P., de Jongh, R. T., & van Schoor, N. M. (2021). Trends in vitamin D status around the world. JBMR plus, 5(12), e10585.
9. Maurya, V. K., Shakya, A., Bashir, K., Jan, K., & McClements, D. J. (2023). Fortification by design: A rational approach to designing vitamin D delivery systems for foods and beverages. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 22(1), 135-186.
10. Niedermaier, T., Gredner, T., Kuznia, S., Schöttker, B., Mons, U., Lakerveld, J., ... & PEN-Consortium. (2022). Vitamin D food fortification in European countries: the underused potential to prevent cancer deaths. European Journal of Epidemiology, 37(4), 309-320.
11. Nyakundi, P. N., Némethné Kontár, Z., Kovács, A., Járomi, L., Zand, A., & Lohner, S. (2023). Fortification of staple foods for household use with vitamin D: an overview of systematic reviews. Nutrients, 15(17), 3742.
12. Späth, Z., Tmava-Berisha, A., Fellendorf, F. T., Stross, T., Maget, A., Platzer, M., ... & Reininghaus, E. Z. (2023). Vitamin D Status in Bipolar Disorder. Nutrients, 15(22), 4752.
13. Souza, S. V., Borges, N., & Vieira, E. F. (2022). Vitamin d-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies. Food chemistry, 372, 131325.