نقش مدیریت دانش و ضرورت فرهنگ مدیریت دانش در صنعت نفت و گاز

Authors

  • امین صادقی ناظر عملیات حفاری،شرکت ملی حفاری ایران Author
  • عبدالحسین بیات رئیس اسبق هیت رئیسه صندوق های بازنشستگی نفت Author
  • حمید دریس مشاور معاون وزیر نفت در نظارت بر منابع هیدروکربوری Author

Keywords:

مدیریت دانش, چرخه مدیریت دانش, ضرورت فرهنگی مدیریت دانش, شرکت نفت

Abstract

امروزه دانش به عنوان یک سرمایه و دارایی غیرملموس جایگاه مهمی در سازمان ها پیدا کرده است. به کارگیری هر چه بهتر و موثرتر دانش سازمانی به صورت سازمان دهی شده و مدیریت شده و تلفیق آن در فرهنگ سازمانی، پیشرفتی قابل توجه از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سازمان ها ایجاد میکند. اما از سوی دیگر مدیریت دانش ناموفق هم میتواند هزینه های زیادی را به سازمان تحمیل کند. پس شناخت عوامل موفقیت مدیریت دانش و به کاربردن آنها میتواند راهنمایی برای مدیریت بهتر آن باشد.

نقش دانش در رقابت پذیری بنگاه های  اقتصادی طی دهه اخیر بسیار برجسته تر شده است، در حقیقت امروز اغلب ارزش افزوده کسب شده توسط بنگاه های اقتصادی نه به واسطه تجهیزات و امکانات بلکه به وسیله دانش انباشته شده در آن سازمان کسب می شود، لذا به عنوان یک پارامتر  بسیار تاثیر گذار، مدیریت دانش با هنر ایجاد ارزش افزوده  از این سرمایه ناملموس از ارزش و اهمیت ویژه ای برخوردار است. صنعت نفت و گاز و پتروشیمی ، صنعتی تخصصی گرا و تجربه محور است که نیروی انسانی  به عنوان مهمترین دانش سازمانی قلمداد می کند. به حداقل رساندن هزینه  و زمان در اجرای  بهینه فعالیت های تخصصی ، ضمن دستیابی به کیفیت مطلوب، از ضرورت های مورد توجه مدیران  این صنایع است. با توجه به پیشرفت های سریع فناوری، پراکندگی جغرافیایی، تنوع تجهیزات، و تعداد زیاد کارکنان در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی صنعتی تخصص گرا و تجربه محور است که نیروی  انسانی به عنوان مهمترین دارایی دانشی سازمان قلمداد میکند. به حداقل رساندن هزینه و زمان در اجرای بهینه فعالیت های تخصصی ضمن  دستیابی به کیفیت مطلوب، از ضرورتهای مورد توجه مدیران این صنایع است.

با توجه به پیشرفتی ها ی سریع فناوری ، پراکندگی جغرافیایی، تنوع تجهیزات و تعداد  زیاد کارکنان در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی، مدیریت دانش می تواند نقش بسیار مهمی را در تحقق اهداف صنایع بالادستی و پایین دستی ایفا کند. هم اکنون بسیاری از شرکت های نفتی پیشرو در جهان مانند شل ، بریتیش پترولیوم، شورون و ... فرایندها و راهکارهای مدیریت دانش را اجرایی و تیم مدیریت دانش را در ساختار سازمان خود نهادینه کرده اند. در کشور ما  نیز دستیابی به جایگاه اول در منطقه،متناسب با اهداف سند چشم انداز توسعه و افق 1404 و همچنین موقعیت ممتاز پروژه های صنایع نفت ، گاز پتروشیمی، اهمیت دو چندان برقراری نظام مدیریت دانش در این صنایع را نشان می دهد.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • امین صادقی, ناظر عملیات حفاری،شرکت ملی حفاری ایران

      

  • عبدالحسین بیات, رئیس اسبق هیت رئیسه صندوق های بازنشستگی نفت

      

  • حمید دریس, مشاور معاون وزیر نفت در نظارت بر منابع هیدروکربوری

      

References

-1 راهبرد ، اهداف و سیاستهای شرکت ملی حفاری ایران “ عبدالحسن مقتدائی و هیات تدوین راهبرد

-2 مدیریت تکنولوژی در صنعت حفاری نفت و گاز “ هادی محمدی ، 1931 ، صیانت

3- مدیریت تکنولوژی ” طارق خلیل

-4 جعفر نژاد، احمد و سفیری، خدیجه(1386)، مباحث کلیدی در مدیریت دانش جدید، جوزف فایرستون و مارك مك الروی، تهران: انتشارات موسسه کتاب مهربان نشر.

-5 فروزنده، بهمن (1386) مدیریت بازاریابی، تهران: نشر آموخته.

6- “Telling Tales at BP Amoco”, by Thomas A. Stewart, Fortune, June 7, 1999.

7- Balasubramanian, P., Kumar Nochur, 1999. Managing process knowledge for decision support. Decision Support Systems.

8- Boston, MA: Havard Business School Press, “Harvard business review on knowledge management”, 1998

9- Delphi study. Information & Management.

10- Hamid R. Nemati , David M. Steiger,2002. Knowledge warehouse architectural integration of Knowledge management, decision support, artificial Intelligence and data warehousing. Decision Support Systems.

11- www.beepknowledgesystem.org

12-boston, ma:havard business school press,”havard business review on knowledge management”1998.

13-jurgen kluge ,wolfram stein, Thomas licht” knowledge unplugged: the mckinsey & company global survey on knowledge management”2001.

14-holsapple,c.w.,joshi,k.d,.2002. knowledge manipulation zctivities: resulus of a Delphi study. Information &management,2001.

15-balasubramanian, p.,kumar nochur,1999. Managing process knowledge for decision support. Decision support systems.

16-hamid r.nemati , david m. steiger,2002. Knowledge warehouse architectectural integration of knowledge management , decision support, artificial intelligence and data warehousing. Decision support systems.

17-Stringer, g.(2002)Effect of Management Factor on Employee Job Satisfaction: An Application in Telecommunication Sector Social and Behavioral Sciences, 195, 673 – 679.

18-tsai S. A. , Training of government employees, Tehran, Publications of Office Development of Management and Human Capital, 2011.

Downloads

Published

2024-12-20

How to Cite

نقش مدیریت دانش و ضرورت فرهنگ مدیریت دانش در صنعت نفت و گاز. (2024). Development Engineering Conferences Center Articles Database, 1(4). https://pubs.bcnf.ir/index.php/Articles/article/view/219

Similar Articles

11-20 of 82

You may also start an advanced similarity search for this article.