تاثير مصرف کوتاه مدت اسموتي کربوهيدرات-پروتئيني در هنگام بازيافت بر عملکرد عضلاني ورزشکاران تفريحي
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.17034012Keywords:
اسموتی کربوهیدرات_پروتئینی, ریکاوری, شیر, عملکرد عضلانی, موزAbstract
این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مصرف کوتاه مدت اسموتی کربوهیدرات-پروتئینی در هنگام بازیافت بر عملکرد عضلانی مردان ورزشکار تفریحی انجام شد. در این مطالعه با طرح متقاطع تصادفی، دوسوکور ، 12 مرد ورزشکار تفریحی تفریحی به شکل داوطلبانه شرکت کردند. قبل از شروع مداخله به منظور تعیین سطوح پایه پارامترهای ایزوکنتیکی بازکننده ها و خم کننده های زانو شامل گشتاور اوج ایزوکنتیکی (PT) در سرعت 60 درجه/ثانیه و متوسط نرخ توسعه نیرو (RFD) با استفاده از دینامومتر بایودکس اندازه گیری شدند. سپس همه شرکت کنندگان در 3 جلسه مجزای محرک آسیب عضلانی (EIMD) با فاصله 1 هفته به عنوان دوره پاکسازی شرکت کردند. پس از هر جلسه به طور تصادفی و در یک طرح متقاطع، آزمودنی ها 350 میلی لیتر شیر+موز (MB)، شیر+ طعم دهنده موز (M) و یا دارونما شامل آب + طعم دهنده شیر موز (PLA) مصرف کردند. علاوه بر این کوفتگی تاخیر عضلانی (DOMS) نیز بلافاصله، 24 و 48 ساعت پس از EIMD با استفاده از مقیاس آنالوگ بصری (VAS) ارزیابی شد. دادههای جمعآوریشده با استفاده از نرمافزار SPSS در سطح P<0.05 با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های مطالعه حاضر نشان داد PT بازکننده های زانو در شرایط دارونما نسبت به سطوح پایه کاهش معناداری داشته است (P<0.05) در حالی که در شرایط های MB و M تفاوت معناداری با سطوح پایه مشاهده نشد (P>0.05). علاوه بر این مصرف شیر و یا شیر+ موز پس از EIMD در مقایسه با دارونما PT بازکننده های زانو به طور معناداری افزایش داد (P<0.05). تغییرات معناداری در PT خم کننده های زانو و نیز RFD متوسط بازکننده های زانو مشاهده نشد (P>0.05). با این حال، RFD متوسط خم کننده های زانو پس از M و MB به طور معناداری نسبت به PLA بهتر بود (P<0.05)، اما در مقایسه با سطوح پایه هیچ کدام از شرایط ها باعث تغییرات معناداری نشدند (P>0.05). یافته های مربوط به DOMS نیز نشان داد، مقادیر DOMS در هر سه شرایط 48 ساعت پس از EIMD کاهش معناداری داشته است (P>0.05) اما 24 ساعت پس از EIMD تغییرات معناداری مشاهده نشد (P>0.05). روی هم رفته این یافته ها نشان می دهد مصرف نوشیدنی های حاوی پروتئین و یا پروتئین+ کربوهیدرات می تواند به ریکاوری عضلانی بهتر کمک کند.
Downloads
References
1. Bishop, P.A., E. Jones, and A.K. Woods, Recovery from training: a brief review: brief review. The Journal of Strength & Conditioning Research, 2008. 22(3): p. 1015–1024.
2. James, L.J., et al., Cow's milk as a post-exercise recovery drink: implications for performance and health. European Journal of Sport Science, 2019. 19(1): p. 40–48.
3. Bonilla, D.A., et al., The 4r’s framework of nutritional strategies for post-exercise recovery: A review with emphasis on new generation of carbohydrates. International journal of environmental research and public health, 2021. 18(1): p. 103.
4. Maughan, R.J., M. Gleeson, and P.L. Greenhaff, Biochemistry of exercise and training. (No Title), 1997.
5. Beck, K.L., et al., Role of nutrition in performance enhancement and postexercise recovery. Open access journal of sports medicine, 2015: p. 259–267.
6. Kerksick, C.M., et al., International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. Journal of the international society of sports nutrition, 2017. 14(1): p. 33.
7. Keizer, H., et al., Influence of liquid and solid meals on muscle glycogen resynthesis, plasma fuel hormone response, and maximal physical working capacity. International Journal of Sports Medicine, 1987. 8(02): p. 99–104.
8. Nieman, D.C., et al., Metabolomics-based analysis of banana and pear ingestion on exercise performance and recovery. Journal of Proteome Research, 2015. 14(12): p. 5367–5377.
9. Karp, J.R., et al., Chocolate milk as a post-exercise recovery aid. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 2006. 16(1): p. 78–91.
10. Wilkinson, S.B., et al., Consumption of fluid skim milk promotes greater muscle protein accretion after resistance exercise than does consumption of an isonitrogenous and isoenergetic soy-protein beverage. The American journal of clinical nutrition, 2007. 85(4): p. 1031–1040.
11. Décombaz, J., et al., Fructose and galactose enhance postexercise human liver glycogen synthesis. Med Sci Sports Exerc, 2011. 43(10): p. 1964–71.
12. Shirreffs, S.M., P. Watson, and R.J. Maughan, Milk as an effective post-exercise rehydration drink. British Journal of Nutrition, 2007. 98(1): p. 173–180.
13. Aragón-Vargas, L.F., J.C. Garzón-Mosquera, and J.A. Montoya-Arroyo, Skimmed, Lactose-Free Milk Ingestion Postexercise: Rehydration Effectiveness and Gastrointestinal Disturbances Versus Water and a Sports Drink in Physically Active People. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 2024. 34(5): p. 258–266.
14. Pournemati, P., F. Amirshaghaghi, and M.R. Mohammadi, The Effect of Milk and Chocolate Milk Consumption on Rehydration and Endurance Performance in Futsal Players. Sport Physiology & Management Investigations, 2021. 12(4): p. 169–179.
15. Naderi, A., et al., Fruit for sport. Trends in food science & technology, 2018. 74: p. 85–98.
16. Folz, J.S., D. Shalon, and O. Fiehn, Metabolomics analysis of time-series human small intestine lumen samples collected in vivo. Food & Function, 2021. 12(19): p. 9405–9415.
17. Mosele, J.I. and M.-J. Motilva, Phenol biological metabolites as food intake biomarkers, a pending signature for a complete understanding of the beneficial effects of the Mediterranean diet. Nutrients, 2021. 13(9): p. 3051.
18. Schranner, D., et al., Metabolite concentration changes in humans after a bout of exercise: a systematic review of exercise metabolomics studies. Sports medicine-open, 2020. 6(1): p. 11.
19. Nieman, D.C., et al., Metabolic recovery from heavy exertion following banana compared to sugar beverage or water only ingestion: A randomized, crossover trial. PLoS One, 2018. 13(3): p. e0194843.
20. Miller, K.C., Plasma potassium concentration and content changes after banana ingestion in exercised men. Journal of Athletic Training, 2012. 47(6): p. 648–654.
21. Marx, C.J.C., Difference between buckwheat and banana in ability to improve sports performance. Group, 2019. 11: p. 01.
22. Niknam, A., et al., Plyometric training with additional load improves jumping performance and isokinetic strength parameters of knee extensors and flexors in young male soccer players. Journal of Sports Sciences, 2024. 42(21): p. 1986–2004.
23. Hemmatinafar, M., et al., Effect of beetroot juice supplementation on muscle soreness and performance recovery after exercise-induced muscle damage in female volleyball players. Nutrients, 2023. 15(17): p. 3763.
24. Russo, I., et al., Systematic literature review: The effect of dairy milk on markers of recovery optimisation in response to endurance exercise. International Journal of Sports Science, 2019: p. 69–85.
25. Rankin, P., et al., Milk: an effective recovery drink for female athletes. Nutrients, 2018. 10(2): p. 228.
26. West, D.W., et al., Rapid aminoacidemia enhances myofibrillar protein synthesis and anabolic intramuscular signaling responses after resistance exercise. The American journal of clinical nutrition, 2011. 94(3): p. 795–803.
27. Croall, D.E. and G.N. Demartino, Calcium-activated neutral protease (calpain) system: structure, function, and regulation. Physiological reviews, 1991. 71(3): p. 813–847.
28. Gannon, M., et al., The serum insulin and plasma glucose responses to milk and fruit products in type 2 (non-insulin-dependent) diabetic patients. Diabetologia, 1986. 29(11): p. 784–791.
29. Hermansen, K., et al., Influence of ripeness of banana on the blood glucose and insulin response in type 2 diabetic subjects. Diabetic Medicine, 1992. 9(8): p. 739–743.
30. Abdulla, H., et al., Role of insulin in the regulation of human skeletal muscle protein synthesis and breakdown: a systematic review and meta-analysis. Diabetologia, 2016. 59(1): p. 44–55.
31. Friden, J., M. Sjöström, and B. Ekblom, Myofibrillar damage following intense eccentric exercise in man. International journal of sports medicine, 1983. 4(03): p. 170–176.
32. García-López, D., et al., Early explosive force reduction associated with exercise-induced muscle damage. Journal of physiology and biochemistry, 2006. 62(3): p. 163–169.
33. Cockburn, E., et al., Acute milk-based protein–CHO supplementation attenuates exercise-induced muscle damage. Applied physiology, nutrition, and metabolism, 2008. 33(4): p. 775–783