بررسی تاثیر برخی ترکیبات آلی روی پارامتر های رشد درختان زیتون تلخ Melia azedarach L. و افرا Acer negundo L. در شرایط تنش خشکی (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2025)
خشکی ازجمله تنش های رایج در گیاهان محسوب می شود. امروزه کاربرد کودهای آلی به علت کاربرد ایمن در مقایسه با کودهای شیمیایی جهت کاهش عوارض تنش مورد توجه است. ورمی کمپوست به عنوان یک کود زیستی محرک گیاه سبب افزایش مقاومت به تنش های محیطی می گردد. تنش های آبی خصوصا در فصل گرم سال سبب آسیب جدی به درختان می شود. از این رو آزمایشی با هدف بررسی تاثیر کود ورمی کمپوست و قارچکش زیستی بیوگارد بر توانایی تحمل تنش در نهال های زیتون تلخ و افرا در گلخانه تحقیقاتی شهرداری منطقه 9 طی فصول بهار و تابستان 1403 اجرا گردید. آزمایش با سه نسبت حجمی شاهد 25% و 50% و قارچکش زیستی در قالب طرح کامل تصادفی انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد کود ورمی کمپوست سبب افزایش معنی دارارتفاع، قطر نسبی ساقه، وزن تر و خشک، میزان کلروفیل و پرولین در تیمار نسبت به شاهد در هر دو گونه نهال افرا و زیتون تلخ در شرایط تنش آبی گردید. کاربرد قارچکش زیستی تاثیر معنی داری بر روی شاخص های ذکر شده نداشت. نهال های تحت تیمار با نسبت حجمی 50% بر روی کلیه شاخص های ذکر شده تاثیر بسیار مطلوبی داشت و مقاومت بالاتری نسبت به تنش خشکی در تیمارها ایجاد نمود.