بررسی اثرات بیوآفت کشی اسانس گیاهان پونه(Mentha longifolia) و برنجاسف(Achillea talagonica) بومی استان سیستان و بلوچستان، رویسوسک چهارنقطه ای حبوبات Callosubruchus maculatus (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2024)
استفاده از سموم آفت کش شیمیایی جهت مهار سوسک چهارنقطه ای حبوبات، یکی از متداول ترین آفات انباری، سبب ایجاد مقاومت در گونه های حشرات، ایجاد مسمومیت و بیماری در کشاورزان و آلودگی های زیست محیطی فراوانی می گردد. در پژوهش حاضر اسانس گیاهان پونه (Mentha longifolia) و گیاه برنجاسف (Achillea talagonica)  بر روی حشرات کامل سوسک چهارنقطه ای حبوبات Callosubruchus maculatus با کمتر از 24 ساعت عمر و همچنین تغییرات رفتاری حشرات در معرض تیمار ها مورد بررسی قرار گرفت. اسانس گیاهان با استفاده از دستگاه کلونجر بدست آمد. آزمایشات در شرایط دمایی1±30 درجه سانتی گراد در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان می دهند اسانس گیاه پونه سمیت تماسی و تنفسی بیشتری نسبت به اسانس گیاه برنجاسف داشت. درصد مرگ و میر در اثر غلظت 80 میکرولیتر بر لیتر هوا از اسانس پونه 100 درصدی بود؛ همچنین درصد مرگ و میر در اثر غلظت 40 و 20 میکرولیتر بر لیتر هوا از همین اسانس، به ترتیب 90 و 70 درصدی بود. اسانس گیاه برنجاسف نیز دارای تلفاتی در مرحله آزمایشات زیست سنجی بود اما به دلیل کم اسانس بودن این گیاه و وجود مقادیر کم از اسانس این گیاه در پژوهش حاضر، توانایی آنالیز بر روی این اسانس وجود نداشت. آنالیز شیمیایی اسانس ها توسط دستگاه GC-MS نشان داد که ترکیبات اصلی اسانس گیاه پونه کاروون، ترین، اکالیپتول و د-لیمونن و ترکیبات اصلی اسانس گیاه برنجاسف اکالیپتول، کاروون، کاریوفیلن و کادینول بودند. با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد، اسانس گیاهان پونه و برنجاسف به خصوص گیاه پونه می توانند اثرات سمیت تماسی و تنفسی مناسبی روی حشرات کامل سوسک چهارنقطه ای حبوبات داشته باشند.