تأثیر Dnmt1 بر اصلاح متیلاسیون و تغییرات بیان ژنی در طول انجماد شیشه‌ای تخمک موش با استفاده از تجزیه‌وتحلیل WGBS و RNA-seq" (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2024)
درک تأثیرات مولکولی انجماد شیشه‌ای تخمک و فرآیند گرم کردن آن برای توسعه و بهینه‌سازی فناوری‌های حفظ باروری، به‌ویژه در زمینه پزشکی تولیدمثل، ضروری است. در این پژوهش، تخمک‌های بالغ در مرحله متافاز II (MII) از موش‌ها جمع‌آوری شده و پس از انجماد شیشه‌ای، با استفاده از توالی‌یابی بی‌سولفیت کل ژنوم تک‌سلولی (scWGBS) و توالی‌یابی RNA تک‌سلولی (scRNA-seq)، بررسی‌های عمیق مولکولی بر روی آن‌ها انجام شد. نتایج نشان داد که تخمک‌های منجمد شده در مقایسه با تخمک‌های تازه، کاهش معناداری در سطح متیلاسیون جهانی DNA و بیان ژن داشتند. از میان ژن‌های شناسایی‌شده، ۱۴۲۶ ژن با افزایش بیان و ۳۳۲۱ ژن با کاهش بیان مواجه بودند. ژن‌های با بیان افزایش‌یافته عمدتاً در مسیرهای یوبیکوئیتیناسیون هیستون غنی‌سازی شدند، در حالی که ژن‌های با بیان کاهش‌یافته به فرآیندهایی نظیر سازمان‌دهی میتوکندری و متابولیسم ATP مرتبط بودند. مناطق متیله‌شده متمایز (DMRs) عمدتاً در نواحی پروموتر، اینترون و اگزون ژن‌ها شناسایی شدند و طول این مناطق در تخمک‌های منجمد شده به‌طور معناداری کوتاه‌تر از تخمک‌های تازه بود. بررسی آنزیم‌های دخیل در متیلاسیون نشان داد که سطح بیان دمیلازهای DNA Tet1، Tet2 و Tet3 و متیل‌ترانسفرازها Dnmt3a و Dnmt3b تغییر معناداری نداشت، اما Dnmt1 و kcnq1ot1، که نقش حیاتی در حفظ متیلاسیون DNA ایفا می‌کنند، به‌طور چشمگیری کاهش یافتند. تحلیل شبکه‌های تنظیم‌کننده ژنی (GRN)  آشکار ساخت که این دو ژن نقش کلیدی در تنظیم متیلاسیون و بیان ژن‌های پایین‌دستی دارند. علاوه بر این، کاهش بیان ژن‌های مرتبط با کیفیت تخمک در تخمک‌های منجمد شیشه‌ای، نگرانی‌هایی را در زمینه کاهش توانایی رشد و باروری این تخمک‌ها مطرح می‌کند. این مطالعه برای اولین بار تأثیرات گسترده انجماد شیشه‌ای بر بیان ژن و الگوهای اپی‌ژنتیکی را در تخمک‌های موش آشکار می‌سازد و دیدگاه‌های ارزشمندی برای بهبود روش‌های انجماد و حفظ کیفیت تخمک ارائه می‌دهد. این نتایج می‌توانند به توسعه روش‌های جدید برای افزایش کارایی حفظ باروری و کاهش اثرات منفی انجماد کمک کنند.