سوگ و سلامت روان: مرور نظام‌مند پژوهش‌ها در چارچوب روان‌شناسی سلامت (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2026)
سوگ یکی از تجارب بنیادین انسانی است که می‌تواند پیامدهای قابل‌توجهی در ابعاد روان‌شناختی و جسمانی سلامت افراد به همراه داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف انجام یک مرور نظام‌مند بر مطالعات مرتبط با سوگ در چارچوب روان‌شناسی سلامت انجام شد تا پیامدهای سلامت‌محور سوگ و عوامل تعدیل‌کننده آن تبیین شود. بدین منظور، مقالات منتشرشده در پایگاه‌های معتبر علمی بین‌المللی بر اساس معیارهای ورود و خروج از پیش تعیین‌شده شناسایی، غربالگری و بررسی شدند. یافته‌های مرور نشان داد که واکنش افراد به تجربه سوگ از الگوهای متنوعی پیروی می‌کند. در حالی که بخشی از افراد داغ‌دیده با سطوح بالایی از ناراحتی روان‌شناختی، از جمله افسردگی، اضطراب و اختلال سوگ طولانی‌مدت مواجه می‌شوند، گروهی دیگر توانایی حفظ یا بازیابی عملکرد روان‌شناختی و سازگاری نسبی را نشان می‌دهند. افزون بر پیامدهای روان‌شناختی، شواهد حاکی از آن است که سوگ می‌تواند از طریق سازوکارهای مرتبط با استرس مزمن، مانند اختلال در پاسخ‌های فیزیولوژیک و الگوهای خواب، سلامت جسمانی را نیز تحت تأثیر قرار دهد. در این میان، عواملی نظیر حمایت اجتماعی، تنظیم هیجان، تاب‌آوری و معناپردازی به‌عنوان متغیرهای محافظتی نقش مهمی در سازگاری با فقدان ایفا می‌کنند. نتایج این مرور بر ضرورت اتخاذ رویکردی چندبعدی و زمینه‌مند به سوگ در روان‌شناسی سلامت و طراحی مداخلات مبتنی بر شواهد تأکید دارد