بررسی میزان ریشه‎زایی و شیشه‎ای شدن ریزنمونه‎های رقم کوکر-312 در شرایط درون شیشه‎ای (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2026)
پنبه که به حق طلای سفید نام گرفته بی‎اغراق یکی از قدیمی‎ترین و مهم‎ترین گیاهان لیفی به‎شمار می‎رود. الیاف پنبه دارای خصوصیات منحصر به فردی است که هیچ ماده مصنوعی نمی‎تواند با آن رقابت کند. به خاطر طبيعت ريکالسيترانت اغلب ارقام پنبه در کشت بافت، در سيستم‎هاي باززايي با محدوديت مواجه است؛ در نیتجه يک سيستم باززايي مناسب و كارآمد و همچنین رفع موانع و عوامل محدودکننده پیش روی آن جهت گسترش روش‎هاي مهندسي ژنتيک در پنبه ضروري است. اين تحقيق که در آزمايشگاه بيوتکنولوژي و کشت بافت مؤسسه تحقيقات پنبه کشور واقع در شهرستان گرگان انجام شد؛ ریزنمونه‎های مختلف حاصل از گیاهچه‎های هفت روزه پنبه رقم کوکر-312 بر روی محیط کشت MS حاوی 5 ترکیب متفاوت از تنظیم‎کننده‎های رشد گیاهی NAA و Kin در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس درصد ریشه‎زایی و شیشه‎ای شدن تحت تاثیر نوع ریزنمونه، ترکیبات هورمونی و اثرات متقابل آنها در سطح 1 و 5 درصد معنی‎دار شد. بر اساس نتایج مقایسه میانگین، محور زیر لپه و برگ ‎لپه‎ای بالاترین ریشه‎زایی و جوانه انتهایی و محور زیر لپه بیشترین شیشه‎ای شدن را نشان داد. ریزنمونه محور زیرلپه در محیط کشت حاوی 2 میلی گرم بر لیتر کینتین بیشترین عدم زنده‎مانی و شیشه‎ای شدن را نشان داد. نوع ریزنمونه و ترکیبات هورمونی و اثرات متقابل آنها بر روی درصد آلودگی تاثیری نداشتند. این نتایج از جنبه رفع عوامل محدود کننده کشت بافت در شرایط درون شیشه‎ای، به عنوان پیش زمینه مناسب برای هدف‎های اصلاحی گیاه پنبه اهمیت دارد.