مدیریت پسماند و بازیافت انرژی از ضایعات زعفران در صنایع غذایی (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2026)
افزایش تولید پسماندهای کشاورزی و صنایع غذایی، به‌خصوص در فرآوری محصولات با ارزش افزوده بالا مانند زعفران، چالش‌های بسیاری را در زیست‌محیطی و اقتصادی ایجاد کرده است. زعفران به‌عنوان یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی ایران، در کنار تولید محصول اصلی، مقادیر زیادی ضایعات شامل گلبرگ، کاسبرگ، پرچم، خامه و بنه تولید می‌کند که اغلب بدون مدیریت مناسب رها می‌شوند یا در مصرف خوراک دام قرار میگیرند. این مقاله مروری با هدف بررسی روش‌های مدیریت پسماند و بازیافت انرژی از ضایعات زعفران در صنایع غذایی انجام شده است. در این مطالعه، پتانسیل استفاده از ضایعات گل زعفران برای استخراج ترکیبات رنگی و آنتی‌اکسیدانی طبیعی، تولید سوخت سبز از زیست‌توده گیاه زعفران از طریق هیدرولیز اسیدی، و همچنین استخراج عصاره، نشاسته و تولید فیلم خوراکی از ضایعات بنه زعفران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعات نشان می‌دهد که ضایعات زعفران سرشار از ترکیبات زیست‌فعال و منابع کربوهیدراتی بوده و می‌توانند به‌عنوان مواد اولیه ارزشمند در تولید محصولات غذایی، دارویی، بسته‌بندی زیست‌تخریب‌پذیر و انرژی‌های تجدیدپذیر مورد استفاده قرار گیرند. بهره‌برداری بهینه از این ضایعات می‌تواند نقش مؤثری در کاهش آلودگی محیط‌زیست، افزایش بهره‌وری منابع و حرکت به سمت توسعه پایدار در صنایع غذایی ایفا کند.