پیشرفت‌های راهبردی در کاتالیست‌های تبدیل دی‌اکسید کربن: از بینش‌های ترمودینامیکی تا مسیرهای الکتروشیمیایی و چشم‌اندازهای تجاری (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2025)
افزایش غلظت دی‌اکسید کربن (CO₂) در جو زمین به‌عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی، ضرورت توسعه‌ی فناوری‌های نوین برای تبدیل و بهره‌برداری مجدد از این گاز را بیش از پیش آشکار کرده است. با وجود پایداری ترمودینامیکی بالای CO₂ و موانع سینتیکی در مسیر فعال‌سازی آن، طی دهه‌ی اخیر پیشرفت‌های چشمگیری در طراحی کاتالیزورها و سامانه‌های واکنشی گزارش شده است. این مقاله مروری، رویکردهای گوناگون در زمینه‌ی فعال‌سازی و کاهش CO₂ را بررسی می‌کند؛ از تحلیل‌های ترمودینامیکی و مکانیزمی گرفته تا توسعه‌ی کاتالیزورهای نوین شامل نانوساختارهای فلزی، مواد دوبعدی و کاتالیزورهای تک‌اتمی. علاوه بر این، نوآوری‌های فناورانه در طراحی راکتورها—از فوتوکاتالیست‌ها و سامانه‌های الکتروشیمیایی تا رویکردهای فعال‌سازی دینامیکی—و نیز مطالعات تکنواقتصادی و مسیرهای تجاری‌سازی مورد بحث قرار گرفته‌اند. نتایج مرور حاضر نشان می‌دهد که ادغام دانش بنیادی در زمینه‌ی ترمودینامیک و سینتیک با طراحی پیشرفته‌ی مواد و سامانه‌ها، می‌تواند مسیرهای نوینی برای تبدیل پایدار CO₂ به سوخت‌ها و مواد شیمیایی ارزشمند فراهم سازد. در پایان، چالش‌های باقی‌مانده و چشم‌اندازهای آینده برای توسعه‌ی کاتالیزورهای کارآمدتر و مقیاس‌پذیرتر مطرح می‌شوند.