تربیت چندبعدی در عصر فناوری: تلفیق سیره معصومین (ع)، روانشناسی دینی و هوش مصنوعی در شاگردپروری (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2025)
این پژوهش با طرح نیمه‌تجربی پیش‌آزمون–پس‌آزمون با گروه کنترل، به بررسی اثربخشی یک مداخله آموزشی ترکیبی متشکل از سیره معصومین(ع)، روان‌شناسی دینی و کاربردهای هوش مصنوعی در ارتقای تربیت چندبعدی پرداخته است. جامعه آماری شامل معلمان مقطع متوسطه و دانش‌آموزان پایه‌های دهم و یازدهم شهر اصفهان بود که به‌روش خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب و به‌طور تصادفی در گروه‌های آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه استاندارد تربیت چندبعدی، مقیاس روان‌شناسی دینی و چک‌لیست محقق‌ساخته کاربرد هوش مصنوعی بود. مداخله طی ۸ جلسه آموزشی اجرا و با روش‌های آماری متعدد شامل ANCOVA و MANOVA تحلیل شد. یافته‌ها نشان داد مداخله به بهبود معنادار تربیت چندبعدی (η²=0.49) و روان‌شناسی دینی (d=1.24) منجر شد و سهم هر مؤلفه به‌ترتیب برای سیره معصومین ۳۷٪، روان‌شناسی دینی ۲۴٪ و هوش مصنوعی ۵۳٪ برآورد گردید. نتایج بیانگر آن است که ترکیب ساختارمند آموزه‌های اصیل دینی با فرآیندهای علمی روان‌شناسی و فناوری‌های نوین، چارچوبی هم‌افزا و بومی، برای شاگردپروری در عصر فناوری فراهم می‌آورد که علاوه بر افزایش اثربخشی تربیت، قابلیت الهام‌بخشی برای نظام‌های آموزشی کشورهای اسلامی را دارد.