آسیب شناسی تربیت اخلاقی فرزندان در خانواده و راهکارهای رفع آن از منظر اسلام (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2025)
تربیت اخلاقی فرزندان به عنوان یکی ازمهم‌ترین وظایف خانواده در نظام تربیتی اسلام است که نقش حیاتی در شکل‌گیری هویت دینی آنها ایفا می‌کند و زمینه ساز حفظ سلامت اخلاقی و تربیتی افراد در جامعه است.باتوجه به اینکه در عصر حاضر چالش‌ها و آسیب‌های فرهنگی و اجتماعی سبب بروز نابسامانی‌ها،اختلالات تربیتی و اخلاقی در خانواده می‌گردد؛این تحقیق با روش توصیفی-تحلیلی درصدد آسیب شناسی تربیت اخلاقی در خانواده است تا با شناسایی علل نقصان و ارائه راهکارهای پیشگیرانه به درمان مناسب آسیب ها در فرایند تربیت اخلاقی فرزندان بپردازد.بطور کلّی آسیب‌ها به دو شکل"درون خانوادگی"و"برون خانوادگی"پدید می‌آیند؛ نقصان در باور و معرفت دینی، شیوه‌های نادرست تربیتی،اختلافات خانوادگی و غفلت از مراحل رشد اخلاقی فرزندان از جمله آسیب‌های درونی است که موجب موجب اختلال در تربیت اخلاقی می‌گردد. بسیاری از آسیب‌های بیرونی نیز با تاثیرگذاری رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی،کم بازدهی نظام آموزشی،گروه همسالان ناباب و سبک زندگی مادی گرا پدید می‌آیند.اسلام در مواجهه با این چالش‌ها به ارائه راهکارهای موثر و عملی پرداخته است که راهکارهای" باورمند"،"روشمند"و نیز"نظام مند"می‌تواند موجب ارتقای سطح رفتارهای اخلاقی و تربیت افراد در خانواده و جامعه شود.نتایج این پژوهش بیانگر آن است که بازگشت به اصول تربیت اسلامی و هماهنگی میان خانواده ها، نهادهای آموزشی و پرورشی و نیز سیاست‌های کلان فرهنگی و اجتماعی می تواند زمینه ساز تربیت اخلاقی پایدار در میان افراد جامعه گردد. به عبارت دیگر تربیت اخلاقی موثر در گرو همکاری همه جانبه،فعال و مبتنی بر مبانی اصیل اخلاق اسلامی در جامعه است که"خانواده" را مرکز توجه قرار می‌دهد.