مروری بر کره گیاهی عملکردی بر پایه روغن تخم کدو به عنوان جایگزین چربی حیوانی (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2025)
در سال‌های اخیر، نگرانی‌های جهانی پیرامون اثرات منفی چربی‌های اشباع و اسیدهای چرب ترانس بر سلامت انسان و محیط‌زیست، زمینه‌ساز تحقیقات گسترده‌ای برای یافتن جایگزین‌های سالم‌تر در صنایع غذایی شده است. در این میان، تکنولوژی اولئوژلاسیون (Oleogelation) به‌عنوان روشی نوین برای ساختاردهی روغن‌های مایع گیاهی، نقش کلیدی در توسعه چربی های سالم و عملکردی ایفا کرده است. این فرآیند با استفاده از ساختاردهنده‌های طبیعی مانند موم سبوس برنج، موم کارنائوبا و منوگلیسریدها، امکان تبدیل روغن‌های مایع به چربی‌های نیمه‌جامد با خواص فیزیکی مشابه چربی‌های جامد را فراهم می‌کند، در حالی‌که نسبت اسیدهای چرب غیراشباع در آن‌ها افزایش یافته و خطرات متابولیکی کاهش می‌یابد.در این میان، روغن تخم کدو (Pumpkin Seed Oil) با دارا بودن اسیدهای چرب غیراشباع، فیتواسترول‌ها، کاروتنوئیدها، توکوفرول‌ها و ترکیبات فیتواستروژنی، به‌عنوان یک منبع چربی عملکردی طبیعی و جایگزینی سالم برای چربی‌های حیوانی مطرح است. شواهد علمی نشان می‌دهد که این روغن با اثرات آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی و تنظیم‌کننده هورمونی خود، در بهبود سلامت پروستات، کاهش استرس اکسیداتیو و تعادل هورمون‌های جنسی نقش دارد.ترکیب فناوری اولئوژلاسیون با روغن تخم کدو، زمینه‌ساز تولید چربی‌های ساختاریافته‌ای است که ضمن حفظ پایداری حرارتی و رئولوژیکی، از ارزش تغذیه‌ای بالایی برخوردارند و می‌توانند در تولید انواع محصولات غذایی نظیر مارگارین‌ها، شکلات‌ها، خامه‌های گیاهی و فرآورده‌های گوشتی مورد استفاده قرار گیرند. با وجود این، چالش‌هایی از جمله پایداری در شرایط صنعتی، ارزیابی ایمنی ترکیبات فعال، هزینه‌ی بالای ساختاردهنده‌ها و پذیرش مصرف‌کننده همچنان مانع تجاری‌سازی گسترده این فناوری هستند. به‌طور کلی، هم‌افزایی بین روغن تخم کدو و فناوری اولئوژلاسیون رویکردی نوآورانه برای اصلاح پروفایل چربی، ارتقای سلامت عمومی و توسعه محصولات غذایی پایدار و عملکردی فراهم می‌آورد که می‌تواند در آینده به یکی از راهکارهای کلیدی در طراحی چربی‌های سالم در صنایع غذایی تبدیل شود