کنترل بیولوژیک بیماری لکه قهوه‌ای برنج (Bipolaris oryzae): مروری جامع بر راهکارهای میکروبی و چالش‌های آینده. (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2025)
بیماری لکه قهوه‌ای برنج (Brown Spot Disease) ناشی از قارچ Bipolaris oryzae (معادل جنسی Cochliobolus miyabeanus) یکی از مخرب‌ترین عوامل خسارت‌زا در مزارع برنج در سطح جهان و ایران است. با توجه به محدودیت‌های زیست‌محیطی و افزایش مقاومت پاتوژن‌ها نسبت به سموم شیمیایی، توجه به راهبردهای کنترل بیولوژیک ضروری شده است. این مرور انتقادی به بررسی پیشرفت‌های اخیر در استفاده از عوامل بیولوژیک شامل میکروارگانیسم‌های آنتاگونیست (مانند Trichoderma و باسیل‌ها) و همچنین نقش القای مقاومت گیاهی در مدیریت این بیماری می‌پردازد. شواهد نشان می‌دهد که عوامل بیولوژیک محلی پتانسیل مهار قابل توجهی دارند. با این حال، موفقیت بلندمدت نیازمند توسعه‌ی فرمولاسیون‌های تجاری پایدار و ادغام این روش‌ها در سیستم‌های مدیریت تلفیقی مواد مغذی (INM) است. تمرکز تحقیقات آتی باید بر روی مطالعات مزرعه‌ای گسترده و درک مکانیسم‌های مولکولی تعاملات میزبان-پاتوژن-کنترل‌کننده باشد تا راهکارهای بیولوژیک اثربخش و قابل اتکایی ارائه گردد.