(untitled) (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2024)
یکی از بیماری های رایج و با شیوع بالا در گاوهای شیرده ورم پستان می باشد که از مشکلات شایع و پرهزینه در دامداری گاوهای شیری است ، که میتواند باعث کاهش قابل توجه حجم شیر تولیدی شود و حتی در موارد شدیدتر منجر به از دست دادن دام گردد و خسارت اقتصادی زیادی به صنعت گاو شیری وارد کند (1). به عنوان واکنش التهابی پارانشیم بافت پستان تعریف میشود که میتواند در اثر عوامل عفونی ، ضربه ، عدم رعایت بهداشت در زمان شیردوشی و یا عوامل توکسیک ایجاد شود . از آنجا که درمان بیماری های باکتریایی توسط آنتی بیوتیک ها مشکلاتی نظیر مقاومت انتی بیوتیکی و عوارض جانبی دارد و اسانس های گیاهان دارویی با توجه به داشتن اثر ضد باکتریایی جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک ها هستند . هدف از این مطالعه معرفی تاثیر برخی ازگیاهان بومی کرمانشاه علیه باکتری های اصلی ایجاد کننده ورم پستان ، به جهت کنترل بروز مقاومت آنتی بیوتیکی است . از جمله داروهای گیاهی که درمطالعات بر روی درمان و عوامل پاتوژن ورم پستان مورد مطالعه قرارگرفته است شامل چویر(2) ، مرزه سهندیکا(3) ،آویشن شیرازی ،نعنا و پونه ،برگ گیاه بومادران ، مریم گلی ،لاله واژگون ،عصاره برگ زیتون ،ازبوه ، گل همیشه بهار و برگ ختمی میباشد که دراین مقاله ، مروری بر این ترکیبات و اثرات انها برروی ورم پستان و عوامل پاتوژنی دخیل در آن شده است . به طورکلی مطالعات نشان میدهند که با استفاده از داروهای گیاهی امکان کنترل و مدیریت ورم پستان را در گاو شیری وجود دارد .