(untitled) (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2026)
در دهه‌های اخیر، کاهش فقر به‌عنوان یکی از مهم‌ترین اهداف توسعه پایدار در جوامع مختلف مطرح شده است. کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، به دلیل برخورداری از منابع نفتی غنی، فرصت ویژه‌ای برای استفاده از این درآمدها جهت بهبود شرایط اقتصادی و کاهش فقر دارند. با این حال، تجارب متعدد نشان داده است که مدیریت ناکارآمد درآمدهای نفتی می‌تواند منجر به مشکلاتی همچون تمرکز ثروت، فساد و نابرابری‌های اقتصادی شود. بنابراین، بررسی اثرات دقیق درآمدهای نفتی بر کاهش فقر در این کشورها از اهمیت بالایی برخوردار است تا بتوان سیاست‌های مناسب‌تری برای بهره‌برداری از این منابع طبیعی تدوین کرد و مسیر توسعه پایدار را هموار ساخت. این ضرورت، زمینه‌ساز انجام مقاله حاضر شده است. بر همین اساس، مقاله حاضر با عنوان «تأثیر درآمدهای نفتی بر کاهش فقر در کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای» به بررسی رابطه بین درآمدهای نفتی و سطح فقر در این کشورها می‌پردازد. جامعه آماری این مقاله شامل کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای شامل چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند، پاکستان، ایران و بلاروس است و داده‌های مربوط به دوره زمانی سال‌های 2000 تا 2023 مورد تحلیل قرار گرفته‌اند. برای تحلیل داده‌ها و آزمون فرضیات، از روش تخمین مدل اقتصادسنجی مبتنی بر داده‌های پنل استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می‌دهد که درآمدهای نفتی به طور معناداری بر کاهش فقر در کشورهای عضو این سازمان تأثیر مثبت داشته‌اند، به گونه‌ای که ضریب متغیر درآمد نفتی برابر با ۰.۴۵ و سطح معناداری کمتر از ۰.۰۵ گزارش شده است. همچنین، تحلیل‌های بلندمدت نشان‌دهنده تأثیر قوی‌تر درآمدهای نفتی در کاهش فقر نسبت به کوتاه‌مدت است که این امر نشان‌دهنده اهمیت سرمایه‌گذاری پایدار و مدیریت مناسب منابع در بازه‌های زمانی طولانی‌تر می‌باشد. اگرچه عوامل مانند فساد و ضعف مدیریت منابع در مدل لحاظ نشده‌اند، اما نتایج به طور کلی حمایت‌کننده از فرضیه اصلی مقاله هستند. در پایان، این مقاله تأکید می‌کند که درآمدهای نفتی می‌توانند به عنوان ابزاری مؤثر در کاهش فقر عمل کنند به شرط آنکه مدیریت صحیح و سیاست‌های توسعه‌ای مناسب در کنار آن به کار گرفته شود.