(untitled) (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2026)
یادگیری زبان خارجی از منظر روان‌شناسی شناختی مستلزم درگیری هم‌زمان مؤلفه‌هایی همچون توجه پایدار، حافظه کاری، پردازش شنیداری–دیداری، خودنظارتی، بازداری پاسخ و تنظیم هیجانی است؛ مؤلفه‌هایی که در زبان‌آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش‌فعالی (ADHD) الگوی عملکردی متفاوتی نسبت به زبان‌آموزان نوروتایپیک دارند و در صورت نادیده‌گرفتن در طراحی آموزشی، می‌توانند به افت عملکرد زبانی، کاهش انگیزه یادگیری و کناره‌گیری از فرایند آموزش زبان خارجی منجر شوند [2,1]. با وجود گسترش پژوهش‌های مرتبط با ADHD، تمرکز غالب این مطالعات بر تشخیص بالینی و مداخلات درمانی بوده و نقش مدرس زبان در انطباق روش‌های تدریس با الزامات شناختی این گروه، به‌ویژه در آموزش زبان‌های خارجی، کمتر به‌صورت کاربردی و مبتنی بر تجربه حرفه‌ای بررسی شده است. هدف این پژوهش، تبیین الزامات شناختی آموزش زبان خارجی برای زبان‌آموزان مبتلا به ADHD و ارائه راهکارهای آموزشی عملی و قابل اجرا از منظر مدرس زبان است. پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی–تحلیلی و مبتنی بر مرور روایتی هدفمند منابع نظری، چارچوب‌های شناختی یادگیری زبان دوم و تحلیل تجربه حرفه‌ای نگارنده انجام شده است. یافته‌ها نشان می‌دهد که با اعمال راهبردهایی همچون مدیریت بار شناختی، تقسیم‌بندی زمانی فعالیت‌ها، اولویت‌دادن به روانی گفتار و استفاده از بازخورد غیرمستقیم، می‌توان مشارکت زبانی، تداوم درگیری شناختی و پایداری انگیزشی زبان‌آموزان مبتلا به ADHD را به‌طور معناداری بهبود بخشید؛ به‌گونه‌ای که بخش عمده چالش‌های مشاهده‌شده در کلاس زبان نه ناشی از ضعف توانایی زبانی، بلکه پیامد مستقیم عدم انطباق روش‌های تدریس با ویژگی‌های شناختی این گروه است.