(untitled) (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2026)
این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی توانبخشی دوساهو بر کاهش مشکلات یادگیری دانش‌آموزان دیرآموز انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش‌آموزان دیرآموز شهر مشهد در سال تحصیلی 1404-1403 بود که از میان آنها 30 نفر به‌صورت در دسترس انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) به صورت تصادفی جای‌گذاری شدند. گروه آزمایش به مدت 8 هفته و در 16 جلسه 45 دقیقه‌ای تحت مداخله توانبخشی دوساهو قرار گرفت، درحالی‌که گروه کنترل برنامه آموزشی معمول را دریافت کرد. ابزار مظالعه مقیاس مشکلات یادگیری (CLDQ) بود. داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس(ANCOVA) تجزیه ‌و تحلیل شدند و یافته‌ها نشان داد که توانبخشی دوساهو به‌طور معناداری منجر به کاهش مشکلات یادگیری (مشکلات خواندن، مشکلات ریاضی، شناخت اجتماعی، اضطراب اجتماعی، و مشکلات فضایی) در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد(05/0p<). نتایج این پژوهش بر کارایی توانبخشی دوساهو به‌عنوان یک روش مداخله‌ای مؤثر برای بهبود عملکرد شناختی و تحصیلی دانش‌آموزان دیرآموز تأکید دارد و پیشنهاد می‌شود در برنامه‌های آموزشی و توانبخشی این گروه مورد استفاده قرار گیرد.