(untitled) (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2026)
افزایش جمعیت جهانی و توسعه روزافزون صنایع غذایی و کشاورزی موجب تولید حجم قابل‌توجهی از پسماندهای آلی شده است. مدیریت غیراصولی این پسماندها علاوه بر ایجاد مشکلات زیست‌محیطی نظیر آلودگی آب، خاک و هوا، منجر به اتلاف منابع ارزشمند انرژی می‌شود. در دهه‌های اخیر، مفهوم شیمی سبز و اقتصاد چرخشی به‌عنوان رویکردی نوین برای استفاده بهینه از منابع و کاهش تولید پسماند، توجه گسترده‌ای را به خود جلب کرده است. در این چارچوب، بازیافت انرژی از پسماندهای صنایع غذایی و کشاورزی به‌عنوان راهکاری پایدار و کارآمد، نقش مهمی در کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و افزایش بهره‌وری انرژی ایفا می‌کند. این پژوهش با رویکردی تحلیلی–توصیفی، به بررسی انواع پسماندهای صنایع غذایی و کشاورزی، فناوری‌های نوین بازیافت انرژی، مزایا، چالش‌ها و نقش این فرآیندها در تحقق اقتصاد چرخشی و توسعه پایدار می‌پردازد.