(untitled) (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2025)
پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش الگوهای دلبستگی در پیش‌بینی علائم اضطراب اجتماعی در افراد مضطرب انجام شده است. اضطراب اجتماعی به‌عنوان یکی از شایع‌ترین اختلالات اضطرابی، دربردارنده‌ی ترس پایدار از ارزیابی منفی دیگران و اجتناب از موقعیت‌های اجتماعی است. از سوی دیگر، نظریه دلبستگی بر این باور است که تجربه‌های اولیه‌ی ارتباط با مراقبان، بنیان الگوهای ذهنی فرد از خود و دیگران را شکل می‌دهد و در کیفیت روابط بین‌فردی و هیجانی آینده تأثیرگذار است. در این پژوهش از روش کتابخانه‌ای و مرور مقالات داخلی و خارجی استفاده شد. مقالات مرتبط در پایگاه‌های علمی معتبر طی سال‌های اخیر مورد بررسی و تحلیل محتوایی قرار گرفتند تا ارتباط میان انواع دلبستگی (ایمن، اجتنابی، اضطرابی) و شدت علائم اضطراب اجتماعی تبیین شود. نتایج مرور منابع نشان داد که افراد دارای الگوی دلبستگی ناایمن، به‌ویژه اضطرابی و اجتنابی، در مقایسه با افراد دارای دلبستگی ایمن، سطح بالاتری از اضطراب اجتماعی، ترس از ارزیابی منفی و اجتناب از تعامل‌های بین‌فردی را تجربه می‌کنند. بر اساس یافته‌های مطالعات مرورشده، الگوهای دلبستگی می‌توانند پیش‌بینی‌کننده مهمی برای نحوه ادراک فرد از موقعیت‌های اجتماعی و تنظیم هیجان در روابط باشند. به‌ویژه، دلبستگی اضطرابی با نگرانی مفرط از طرد شدن و دلبستگی اجتنابی با فاصله‌گیری عاطفی و ترس از صمیمیت مرتبط است. این دو الگو زمینه‌ساز بروز نشانه‌های اضطراب اجتماعی محسوب می‌شوند. در نتیجه، می‌توان گفت که شناخت و اصلاح الگوهای دلبستگی ناکارآمد در درمان اختلال اضطراب اجتماعی اهمیت ویژه‌ای دارد. تقویت احساس امنیت عاطفی، آموزش تنظیم هیجان و بازسازی طرحواره‌های ارتباطی می‌تواند به کاهش علائم اضطراب اجتماعی کمک کند. این یافته‌ها بر لزوم توجه درمانگران، والدین و مربیان به کیفیت روابط عاطفی اولیه و نقش آن در شکل‌گیری اضطراب‌های اجتماعی در سال‌های بعد تأکید دارند.