(untitled) (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2025)
این چکیده با محوریت فرگشت به‌مثابه اراده، آشوب به‌مثابه ابزار، و ادبیات قدرت به‌مثابه میدان درگیری ارزش‌ها تنظیم شده است: ادبیات قدرت، میدان درگ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍یری ارزش‌هایی است که نظام باور جامعه را درگیر می‌کنند و در بستر آشوب‌های مفهومی و نهادی، دچار فرگشت می‌شوند. این مقاله، با رویکردی فلسفی–نهادی، قدرت را نه ابزار سلطه یا مقاومت، بلکه محصول اراده‌ای فرگشتی می‌داند که برای تحقق خویش، آشوب را خلق می‌کند. در این نگاه، آشوب نه اختلال، بلکه ابزار زایش نظم نوین است—نظمی که در دل گسست‌های زبانی، ساختاری، و نهادی شکل می‌گیرد. مقاله با بازخوانی روایت‌های کلاسیک و مدرن قدرت (افلاطون، هابز، فوکو، دلوز)، نشان می‌دهد که عاملیت اخلاقی و ظرفیت خلق مشترک معنا، در اغلب نظریه‌ها مغفول مانده‌اند. در پاسخ، چارچوب «اخلاق تشریکى» معرفی می‌شود—مفهومی نوین که در آن کارگزار خالق ساختار است، نه تابع آن. مفاهیم نکسوکراسی(Nexocracy) و ایجنتوکراسی (Agentocracy) نیز به‌عنوان گام‌های تکاملی این چارچوب ارائه می‌شوند. هدف مقاله، بررسی ادبیات موجود در راستای طراحی ساختارهایی مشارکت‌پذیر، قابل آموزش، و اخلاق‌محور است که بتوانند زبان، معنا، و نهاد را هم‌زمان بازآفرینی کنند.