(untitled) (Development Engineering Conferences Center Articles Database, 2025)
یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در طراحی و بهره‌برداری از خطوط لوله و تجهیزات فرآیندی در صنایع نفت و گاز، بررسی و کنترل ارتعاشات دینامیکی ناشی از جریان سیال و نیروهای خارجی است. این ارتعاشات در صورت هم‌پوشانی با فرکانس طبیعی سیستم، می‌تواند منجر به پدیده رزونانس و آسیب‌های جدی ساختاری گرد. علاوه بر عوامل فرآیندی متداول، تهدیدهای نوینی همچون پالس‌های الکترومغناطیسی (Electromagnetic Pulse, EMP) نیز به‌عنوان عامل تحریک‌کننده ارتعاشات و ایجاد اختلال در سامانه‌های کنترلی و حفاظتی شناخته می‌شوند .در این مقاله، با رویکردی تئوریک، به تحلیل ارتعاشات دینامیکی خطوط لوله، مخازن، تفکیک گرها و نمکزداها پرداخته‌شده است. ابتدا مبانی نظری ارتعاشات سازه‌های حامل سیال و مدل‌های تحلیلی بررسی می‌گردد، سپس اثرات رزونانس و EMP به‌عنوان عوامل بحرانی تحلیل می‌شود. درنهایت، ضمن مرور مطالعات عددی و پژوهش‌های معتبر، راهکارهای مدیریتی و فنی برای کاهش ریسک ارتعاشات و ارتقای ایمنی واحدهای فرآیندی ارائه خواهد شد.